-

Elérhetőségek

Sárga Zebra Optika

Cím: 9700 Szombathely,
Kossuth Lajos u. 29
Telefon:
94/342-317
Mobil:
+36-30/937-7178
info@sargazebraoptika.hu
sargazebra@gmail.com
Nyitvatartás

Nyitvatartás

 

Sárga Zebra Optika, Szombathely

Nyitvatartási idő

Hétfőtől péntekig:  9.00 - 17.00 óráig
Szombaton: 9.00-től 12.00 óráig

 

 Termékek - Szolgáltatások

NapszemüvegNapszemüveg

A Sárga Zebra Optikában forgalmazott napszemüvegek egytől egyig a szabványnak megfelelő, tanúsítvánnyal rendelkező UV szűrős napszemüvegek, így nemcsak divatosak, de védik is tulajdonosuk szemét a napsugarak káros hatásaitól.

Üzletünkben természetesen polarizált lencsés napszemüvegeket is találsz, melyek a káros UV sugarak szűrésén túl csökkentik a vizes úttestről, vízfelszínről hóról vagy fémes felületekről visszaverődő csillogást. A polarizált lencsék speciális színezése ezen kívül javítja a kontrasztot és a színérzékelést, ezzel jobb és élesebb látást biztosít viselőjének. A polarizált napszemüveglencséket így nem csak a téli és a vizes sportok kedvelőinek (síelőknek, korcsolyázóknak, vitorlázóknak, horgászoknak, stb.), illetve autóvezetőknek, hanem minden napszemüveget viselőnek jó szívvel ajánljuk.

Napszemüveget természetesen nem csak azok viselhetnek, akiknek kitűnő a látása, hiszen ma már a modern technológiának köszönhetően kiváló minőségű, dioptriás és UV szűrős napszemüveglencséket is választhatunk. Üzletünkben széles választékban kaphatók dioptriázható napszemüvegek.

 

Az UV sugárzásról

Az ibolyántúli, ultraibolya vagy ultraviola sugárzás (röviden UV-sugárzás) a látható fénynél (400-780 nm) kisebb, de a röntgensugárzásnál (0,01–100 nm) nagyobb hullámhosszúságú; a 200–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás. A szó eredete, hogy a legkisebb hullámhosszúságú, de még látható fény színe az ibolya (latinul: viola). Tehát az ennél nagyobb, ezen túli frekvenciájú rezgés (hullámhosszúságban ez alatti) az ibolyántúli sugárzás.

Az UV sugárzás hatásai

UV-A (315-400 nm): a földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb része. A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t reaktív gyökök létrehozásával, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását csak ideiglenesen, a melanin oxidálásával idézi elő.


UV-B (280-315 nm): a Napból érkező sugárzás nagy részét elnyeli a Föld ózonrétege. Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin-képződést), aminek hiányában angolkór lép fel. Közvetlenül károsíthatja a DNS-t (a DNS-molekulát gerjeszti, ennek hatására a molekula kémiai kötései átrendeződnek, a szomszédos citozin-bázisok dimerizálódnak), így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. A szervezet ez ellen védekezik melanin-pigment termelésével, ami a bőr barnulását eredményezi. A melanin UV-A és UV-B tartományban is elnyeli és ártalmatlan hővé alakítja a sugárzást. A napvédő faktor csak az UV-B sugárzás elnyelését mutatja, mivel az UV-A gyakorlatilag nem okoz barnulást.


UV-C (100-280 nm): teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Baktériumölő, sterilizálásra használják.

 

A szöveg forrása: Wikipédia – A szabad enciklopédia


Vissza az előző oldalra!
Sárga Zebra Optika - Magyar